Есенна салата с карфиол

на

Карфиолът е един от онези зеленчуци, които сме свикнали да консумираме след някаква кулинарна обработка. Било то в трушия, паниран или в яхния, карфиолът незаслужено се отбягва като салатен зеленчук. А няма реална причина това да е така. Вкусът му е по-мек от този на зелето, освен това не се нуждае от дълго белене и рязане. Карфиолът е изключително полезен за прочистването на черния дроб и е посочван като подходящ в превенцията на ракови заболявания. Не на последно място е подходящ и за хора, целящи намаляване на теглото, защото като останалите зеленчуци от семейство кръстоцветни (броколи, зеле) съдържа много фибри и малко калории (само около 28 ккал на 100 гр.). Карфиолът е добър източник на витамини от В групата, витамин С, манган и омега-3 мастни киселини.

Ето и една лесна рецепта за есенна салата с карфиол. Освен сезонните зеленчуци съм добавила и конопено семе за хубави омега-3 и 6 мазнини.

Есенна салата (продукти за 2-3 порции)

Продукти

200 гр. карфиол

3 домата

1 червена чушка

2-3 стръка целина

1 голям морков

1 с.л. конопено семе за поръсване

за дресинга

2 с.л. ябълков оцет (лимонов сок)

1 ч.л. мед

2 с.л. зехтин

½ ч.л. морска (хималайска) сол

Начин на приготвяне:

В голяма купа накъсайте карфиола на розички. Нарежете чушката на лентички, а моркова настържете. Добавете ги към карфиола заедно с нарязаните на кубчета домати и целината. За дресинга сложете в малка купичка меда, оцета и солта и разбъркайте добре. Добавете накрая зехтина и разбъркайте отново. Овкусете приготвената салата с дресинга малко преди сервиране и поръсете с конопеното семе.

Вашият коментар