Зимна салата със земна ябълка

на
Салатката – земна ябълка, ряпа Дайкон, червено цвекло, морков

Зимата е един тежък за суровоядството сезон. От една страна в тези снегове и студове ти се иска да хапнеш нещо топло и калорично, а в същото време на пазара и в магазина има само поизмръзнали плодове и зеленчуци с картонен вкус. Винаги съм казвала, че е много по-лесно да си суровоядец в Куба да речем, отколкото в Швеция. Затова и много от суровоядците, които живеят в страни, където има зима или изобщо климата е по-студен, се придържат към принципа 80/20 (80% сурова и 20% готвена храна). Самите те твърдят, че това им помага да останат суровоядци и да не се отказват от този начин на хранене.

Земна ябълка (гулия)

От години в семейството ми сме свикнали, зимните месеци салатите ни да са основно от кореноплодни – цвекло, ряпа, алабаш, моркови, целина. Рецептата, която искам да ви покажа е с един малко популярен у нас корен – земна ябълка или известна още като топинамбур, йерусалимски артишок, слънчев корен или конска ябълка. Казвам малко популярен, просто защото за първи път видях да се продава едва тази зима на зеленчуковия щанд в един био-магазин. Предполагам, че може да се открие и на някой пазари, но в общи линии, ако не си го отглеждате или нямате познати, които да ви снабдяват с него, ще ви е малко трудно да се възползвате от полезните му качества. Сигурно ще попитате, защо ви показвам рецепта с един толкова екзотичен корен? Ами просто защото искам да представя многообразието и възможностите, които природата ни предлага дори и през зимата.

Земната ябълка е дошла при нас от Северна или по-скоро Централна Америка. Цветовете на растението наподобяват тези на слънчогледа, тъй като са от едно семейство. Грудките на растението приличат на нещо средно между джинджифил и картоф. Сладки и сочни са, като имат леко ядков вкус. На мен лично много ми допадат, тъй като нямат силния землист вкус на цвеклото или лютивия на ряпата. Единствения недостатък, за който се сещам е трудното почистване. Тъй като са с неправилна форма, корените задържат доста пръст и пада голямо белене и миене като реша да правя салата. Затова правя по-големи количества наведнъж, а настърганата салата може да издържи до 2 дни в хладилника (ако не слагате подправки, разбира се).

Полезните качества на земната ябълка (гулия) са настина много. Едно от основните й предимства е това, че не съдържа скорбяла (като картофите например), а веществото инулин (не инсулин), което при разграждането си се разпада на фруктоза. Това прави тези грудки много подходящи за диабетици. Консумирането й се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания, стомашно-чревни заболявания, диабет, висок холестерол, затлъстяване, алергии, имунодефицитни състояния, при чупливи нокти и проблемна коса.

Салата със земна ябълка

Няма да давам рецепта за тази салата, защото няма нужда от такава. Хубавото й е, че може да се приготви от всякакви кореноплодни, каквито имате под ръка. Някой може да добавят и ябълка за по-свеж вкус. В случая съм използвала: земна ябълка, ряпа Дайкон (дългата бяла ряпа), червено цвекло, морков. Дресинга направих с малко сол, зехтин и чудесния домашен ябълков оцет, който баща ми прави.

Земна ябълка
Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s