Ленени крекери

на
Ленени крекери
Ленени крекери

Много отдавна исках да опитам тази толкова проста рецепта за ленени крекери и ето най-накрая дойде и нейният ред. Не съм споделяла за предишните си опити за сушене на крекери, просто защото резултатите не ми харесаха. Още при първият ми опит със сушените хлябове преди близо две години, бях леко разочарована от вкуса на крайния продукт. Оказа се, че при сушенето зеленчуците и подправките промнят своя вкус, ароматите стават доста интензивни и честно казано за мен не особено приятни. Може би защото не съм свикнала или не успях да намеря добра рецепта, не знам. На Христо също не му харесаха, така че през последната година ползвах дехидратора основно за сушене на зеленчуци. Но да се върна на ленените крекери. Рецептата ми хареса по няколко причини. Първо защото има само три съставки – ленено семе, вода и тамари. Второ –  няма силни подправки, които да променят вкуса на крекерите. И трето – времето за сушене е значително по-малко от това на останалите видове хляб и крекери, просто защото няма какво толкова да им се суши на ленените семена. Единственото нещо, което ще променя при следващото приготвяне на тази рецепта е да намаля леко количеството на тамарито, защото както споменах при сушенето вкусовете стават по-концентрирани, съответно и соленото става по-солено. Ето я рецептата и как ги приготвих:

Ленени крекери

по 1 чаена чаша кафяво и жълто ленено семе (общо около 340 грама) – Може да използвате и само един вид, но според мен така са по-красивички

600 мл вода

30 мл тамари (аз използвах 50 мл и ми се сторха леко солени накрая) – Може да използвате и соев сос, ако не успеете да намерите тамари. Вкусовете им са доста сходни.

Накиснете лененото семе във водата за един час или докато абсорбира течността. След това добавете тамарито и разбъркайте добре. Получава се една лигава смес, която разпределяте върху две тавички на дехидратор покрити с незалепваща подложка. Моят е Excalibur, размерите на тавичките са 36х36 см, което е приблизително колкото тавите на една стандартна фурна. В случай, че не разполагате с дехидратор, може да покриете две тавички на фурната с хартия за печене и да разпределите сместа върху тях. Загладете сместа с шпатула, така че да се получи слой с дебелина около 0,5 см. Сушете на 63 С за 1 час. След това нарежете на желаната големина крекери и сушете още 6 часа на 43 С. Накрая обърнете върху мрежата на дехидратора (или съответно решетката на фурната), като отлепите подложката (или съответно хартията за печене) и сушете още 2 часа, докато станат сухи и хрупкави. Може да ги съхранявате за около месец на стайна температура в затворен съд.

* Ако използвате фурна за сушенето, включете режим на печене с вентилатор. Може също така да ви е необходимо малко повече време за сушене, така че проверявайте периодично крекерите.

Суровата смес за крекерите преди сушенето
Суровата смес за крекерите преди сушенето
Готовите крекери
Готовите крекери

Вашият коментар